Özel Sağlık Sigortaları geçmişten günümüze hep özel hastanede tedavi avantajı sunan ama bir o kadar da pahalı, kapsamı fiyatı ile doğru orantılı artan maliyetleri sigortalar olarak görülmüştür. Özellikle 2019 yılında Covid salgınının ve pandeminin hayatımıza hızla girişi ile sağlık sektöründe bireyler özel hastanelerden hizmet almaya daha çok yöneldiler, bu da kişi başı ekstra sağlık maliyeti oldu bireyler adına.Bu sağlık sigortası düzenine alternatif bir yol olarak geçtiğimiz yıllarda devlet destekli olup SGK ile işbirliği kurularak başlatılan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası şu an tüm bilinen sigorta şirketlerinin ürünü içerisinde yer almaktadır. Avantajları ile sağlık sigortası sektörüne yeni bir soluk getiren bu sigorta türü gayet uygun fiyat ve paket içeriği ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarından hizmet alabilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir, ne işe yarar? İşte yanıtı…
2019 yılı itibari ile yaşadığımız dünya çapındaki pandemi dönemi sonrası Covid de dahil olmak üzere tüm salgın hastalıklar da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamı altına girmiştir. Covid teşhis testleri, muayenesi ve gerekli durumlarda yatarak tedavisi de bu poliçe kapsamı altındadır, sigortalı hiçbir ücret ödemeden anlaşmalı hastanelerde bu sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, SGK ile birlikte yürütülen bir özel sağlık sigortası türü olup anlaşmalı özel sağlık kurumlarında hiçbir fark ücreti ödemeden hizmet almanızı sağlar. Bu ürün şu an tüm sigorta şirketlerinde bulunmakla birlikte anlaşmalı kurumları çok büyük hastane komplekslerinden daha küçük sağlık merkezlerine kadar genel bir ağı içermektedir.
Muayene başına 15 TL olarak bir devlet katkı payı ödeyerek tam bir sağlık hizmeti alacağınız bu sağlık poliçesi türü şunları içermektedir;
- Yılda 10 adet muayene hakkı (Ayakta Tedavi olarak anılmaktadır)
- Muayene sonrası yaptıracağınız tüm tahlil ve tedavi işlemleri
- Sınırsız Yatarak Tedavi , yani hastalık süresince doktorların gerekli görmesi ile hastanede yatarak tedavi olabilir ve tüm tahlillerinizi yaptırabilirsiniz
- Poliçe içeriğine artı olarak diş, diyetisyen ve check-up paketleri de içermektedir
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası çoğu sağlık branşında hizmet vermekle birlikte diş tedavisi, estetik, diyetisyen branşlarını kapsamaktadır. Bunun dışındaki branşlar poliçe kapsamındadır.
Kimler Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırabilir ?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırmak isteyen kişilerin SGK üzerinden Genel Sağlık Sigortası’nın aktif olması şartı mevcuttur. Genel Sağlık Sigortası aktif olan bir kişi ya da eş, anne-baba vasıtası ile SGK’sı aktif sayılan bir kişi bu sigortayı yaptırabilir. Eşinizin SGK’sı aktif ise ya da 18 yaşından küçükseniz ve anne-babanızdan en az birinin SGK’sı aktif ise onlar üzerinden de yararlanabilir, bu sigortayı yaptırmaya hak kazanabilirsiniz.
Bu sağlık sigortası 1 kişiliktir ve 1 yıl boyunca kullanılmaktadır. Farklı sigorta şirketlerinde sayılar değişse de minimum 6, maksimum 10 muayene hakkına sahip olursunuz yıl boyu.
Yaş sınırı da yine farklı sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermekte olsa da genel olarak 60’tır, bazı sigorta şirketleri yaş sınırını 68 yaşa kadar yükseltmişlerdir. 8 yaşından küçük bir çocuk için anne ya da baba ile birlikte sigortalanma zorunluluğu bulunmaktadır. Aynı zamanda yenidoğan bir bebek 14 günlük olduktan sonra kendisi adına hemen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesi düzenlenebilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Teminatı Neleri İçerir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası Ayakta ve Yatarak Tedavi Teminatları dışında ek olarak Doğum Teminatı da eklenebilen bir poliçedir. Doğum Teminatı eklenmesi için ön koşul bireyin hamile kalmadan en az 1 ay önce bu sigortayı yaptırmış olmasıdır. Hamile kaldıktan sonra da Doğum Teminatı eklenmesine izin veren sigorta şirketleri istisna olarak mevcuttur.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Teminatı kapsamı şu şekildedir;
- Annenin muayene haklarından bağımsız olarak yıl boyu Kadın Hastalıkları ve Doğum branşında kullanabileceği ekstra 10 muayene hakkı tanımlanır
- Bu muayene sonrası gebelik sağlık kontrolleri ile ilgili yapılacak çoğu tahlil ve tetkiki karşılar
- Gebelik sürecinin sonuna gelindiğinde anne doğumu anlaşmalı özel sağlık kurumlarından tercih ettiğinde tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirebilir
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsamaz ?
- Anlaşmalı olmayan kurumlarca yapılan sağlık harcamaları kapsam altında değildir
- Sigortalının geçmişten gelen, kronik, teşhis konulmuş mevcut bir rahatsızlığı var ise bu hastalıklar ile ilgili durumlar poliçe kapsamında yer almaz, kişi bu harcamalardan muaf tutulur
- Yurtdışı tedavi masraflarının poliçe kapsamında değildir.
- Gözlük, çerçeve, cam, lens masraflarınız poliçe kapsamında değildir
- Aşılar poliçe kapsamında değildir
Bu yazımızda, ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?’ sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Aklınıza takılan soruları, yorumlar kısmında bize sorabilirsiniz.