Sedat Peker’in bahsettiği GO oyunu nedir, nasıl oynanır, nasıl bir oyun?

Sosyal medya platformlarında yazdıkları ve youtubeda yayınladığı videolarla gündemden düşmeyen Sedat Peker, bu kez 40 yaş altına GO oyununu öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu. Sedat Peker’in attığı Twitin ardından GO oyununu merak edenler konuyu araştırmaya başladı. GO Oyunu nasıl oynanır, nasıl bir oyundur, kuralları ve özelliği nedir?

Go oyunu hakkında detaylı bilgi almak isteyenler konuyu araştırıyor. Sedat Peker’in yazdıklarından sonra bu oyun özellikle gençler tarafından merak edilmeye ve araştırılmaya başladı. İşte merakla araştırılan GO oyununun özellikleri…

Japonların “İgo”, Çinlilerin “WeiQi”, Korelilerin “Baduk” ve bizim de diğer Batı ülkeleri gibi “Go” olarak isimlendirdiğimiz oyun, birisi siyah diğeri beyaz olmak üzere iki rengi temsil eden iki oyuncu tarafından sıra ile oynanır. Yanda bir Go tahtası resmi görmektesiniz.

Go Tahta Boyutları

Tahta boyutları 9×9, 13×13 ve 19×19 olmak üzere üç çeşittir. Resmi oyunlarda yüzyıllardır oynanmakta olan tahta boyutu 19×19’dur, yani tahta 19 dikey ve 19 düşey çizgiden oluşmaktadır.

Önemli Not: Bu yazıda Go oyunu kuralları Japon kural setine göre anlatılmaktadır. Ana hatlarıyla aynı anlama sahip olmakla birlikte sunumda ve bazı detaylarda daha farklı olan Çin ve ING gibi farklı kural setleri de kullanılmaktadır.

Go Nasıl Oynanır?

Kesişim Noktası

Resmi maçlarda oynanan tahta üzerinde 19×19 = 361 kesişim noktası vardır ve Go taşları bu kesişim noktalarına koyularak hamle yapılır.

Oyun Nasıl Başlar ve Devam Eder?

Oyun tahta boş bir halde iken başlar. İlk hamleyi siyah oyuncu yapar ve daha sonra oyun bu sıra ile devam eder. Oynanan taş yerinde kalır ve her defasında yeni bir taş tahtaya koyulur. Oyuncular taşlarını istedikleri herhangi bir kesişim noktasına koymakta serbesttirler. Ama yeri gelmişken hemen belirtelim ki geleneksel olarak sağ üst köşeden oyuna başlanır.

Yaşayan Taşlar ve Ele Geçirilmeleri

Tahta üzerine bırakılan her taş yaşamaktadır.  Şekil 2’de gördüğümüz gibi taşın bırakıldığı noktaya dik çizerek bulacağımız komşu noktalara o taşın “nefes” noktaları denir.

Related Articles

- Advertisement -
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.