Son zamanlarında gözde yatırım araçlarından olan Bitcoin konusu merak ediliyor. Bitcoinin üretim aşaması da araştırılan konulardan biri. Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin mining nasıl yapılır? Bitcoin mining kazançlı mı? Bitcoin mining yasal mı? Bitcoin mining ne anlama geliyor? Bitcoin kazımı nedir? Bitcoin madencilik nasıl yapılır? İşte detaylar…
Bitcoin konusu her geçen gün, günlük hayatımızın içine girmeye devam ediyor. Eşinden, dostundan, arkadaşından bitcoine yatırım yaptığını öğrenenler, konuyu detaylıca öğrenmenin yollarını arıyor. Bitcoin nedir konusu öğrenenler bir de bitcoin mining adı verilen madenciliği araştırmaya başladı. Bitcoin borsası grafiğinde sürekli iniş ve çıkışların olması, bitcoin konusunun giderek araştırılmasının da önünü açtı. Bitcoin gün geçtikçe değer kazanmaya ve adından da söz ettirmeye devam ediyor. Bitcoin mining nedir ve nasıl yapılır detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.
Bitcoin madenciliği nedir?
Bitcoin mining, madencilik ya da kazıma işlemi olarak da bilinmektedir. Madencilik dediğimiz işlem, bitcoin üretiminin ana unsurudur. Bitcoin üretmek için bilgisayarların ekran kartları ve işlemcileri kullanılır. Bu sayede bitcoin üretimi de başlamış olur.
ASIC Madenciliği
ASIC, Uygulamaya Özel Entegre Devreler anlamına gelmektedir. ASIC, kripto para madenciliği için oluşturulmuş ana sistemin adıdır. ASIC’lerin içinde bulunan özel yazılım ve donanımlar sadece Bitcoin madenciliği yapmak için geliştirilmiştir. Bu cihazlar sayesinde yüksek hesaplama kapasiteleri kullanılır ve bitcoin üretimi gerçekleşir. Ancak, ASIC çok fazla elektriğe ihtiyaç duyan sistemdir. Bu yüzden, ASIC cihazların elektrik üretimleri fazla olacağından üretilen Bitcoin’in bu masrafı karşılaması gerekir. Aksi halde üretilen Bitcoinin geliri elektrik masrafına yeterse üretmenin hiçbir karı kalmaz ve tercih sebebi de olmaz.
GPU Madenciliği
GPU bilgisayarların donanımlarında bulunan Ekran Kartı İşlemcilerine verilen addır. GPU’lar sayesinde bitcoin madenciliği yapılabilir. Bitcoinler, ekran kartlarının yüksek hesaplama kapasiteleri kullanılarak üretilir. Ekran kartlarının güçlü olması daha hızlı bitcoin madenciliği yapılmasına olanak sağlar. Bu nedenle Ethereum, Zcash gibi İş Kanıtı madenciliği tabanlı kriptoparaların işlemlerinin doğrulanmasında grafik kartları kullanılmaktadır.
Ekran kartları, ASIC cihazlara göre çok da uygun fiyatlıdır. Ancak bununla birlikte, madenciler, birden fazla ekran kartını bir araya getirerek “Rig” adı verilen birden fazla ekran kartının bir araya getirilmesiyle oluşan cihazlar kullanmaktadır.
CPU Madenciliği
CPU, yani merkezi işlem birimi (işlemci) ile de madencilik yapmak mümkündür. Evlerde kullanılan bilgisayarlara bir madencilik yazılımı kurarak kolaylıkla CPU madenciliği yapılabilmektedir.
Ancak günümüzde bu yöntem, diğer yöntemlere göre çok düşük performanslı olması sebebiyle artık neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Popüler kriptoparaların büyük çoğunluğu için işlemcilerle madencilik yapmak imkansız hale gelmiştir.
Bilgisayar işlemcileri artık iş kanıtı madenciliğinde kullanılmak yerine, Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) madenciliğinde kullanılmaktadır. Bu madencilik türünde, yüksek hesaplama gücüne gereksinim duyulmadığı için madencilik yazılımının çalışır halde olması ve cüzdanda gelir elde etmeye yeterli miktarda kriptopara olması yeterlidir.
Bitcoin madenciliği nedir? sorusuna yanıt vermeye çalıştık.