Osmanlı döneminin en önemli Kaptan-ı Derya’larından biri olan Barbaros Hayrettin Paşa’nın kim olduğu merak ediliyor. Barbaros Hayrettin Paşa (Hızır Reis) kimdir, kaç yaşında ve nerede öldü? Barbaros Hayrettin Paşa’nın mezarı nerede?
TRT 1 tarafından diziye uyarlanan Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatı bir kez daha gündeme geldi. Osmanlı döneminin en önemli kaptanı sayılan ve Kaptan-ı Derya olarak da bilinen Barbaros Hayrettin Paşa, özellikle Akdeniz’de Türk egemenliğinin sağlanmasında önemli katkıya sahiptir.
Denizlerde birçok başarıya imza atan Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatı ve bugün mezarının nerede yer aldığı da bazılarımız tarafından zaman zaman merak konusu oluyor. Biz de merakları gidermek adına Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını sizler için derledik.
Barbaros Hayrettin Paşa kimdir?
Barbaros Hayrettin Paşa, Hızır Reis ya da Kaptan-ı Derya olarak da bilenen ve Osmanlı Devleti döneminde yaşamış bir komutandır. Hızır Reis, 1478 yılında Midilli’de dünyaya gelmiş ve 1546 yılında da İstanbul’da vefat etmiştir.
Akdeniz’de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi, öyle ki bu deniz bazı tarihçilerce bir “Türk Gölü” olarak anıldı. Osmanlı’nın deniz politikasına ve Tersane-i Amire’ye nizam verdi.
Hayreddin Paşa’nın asıl adı Hızır Reis’ti. Ona, “dinin hayırlısı” anlamına gelen Hayreddin adını, Osmanlı Devleti’ne yaptığı hizmetinden dolayı Padişah Yavuz Sultan Selim verdi. Barbaros ismi aslında ağabeyi Oruç Reis’e aittir; ancak onun ölümünden sonra kendisi tarafından da kullanılmıştır. Bazı tarihçiler bu ismin Oruç’a kızıla çalan sakalı yüzünden verildiğini söyler. Halil İnalcık ise bu ismin “Baba Oruç”un bozulmasından oluşmuş olabileceğini söylemektedir.
Barbaros Hayrettin Paşa’nın mezarı nerede?
Kaptan-ı Derya yaşadığı dönemde, “Öldüğüm zaman beni deniz sesi işiteceğim bir yere gömün.” demiş ve bu nedenle de Beşiktaş’ta bulunan Sinan Paşa Camii karşısındaki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi’ne defnedilmiştir.
Türbeyi yapan mimar, Mimar Sinan’dır. Sekiz köşeli, tek kubbeli ve altüst pencerelidir. Sandukanın üstüne yukarıdan asılmış ve üzerinde Zülfikar resmi bulunan yeşil zemin ipekli kumaştan yapılmış bir sancak bulunmaktadır.