Amerikan Borsalarında yatırım yapanlar, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan StarBucks’ın hisse senetleri analizini araştırıyor. SturBucks 31 Mart 2021 Çarşamba hisse senedi analizi haberimizin detaylarında.
1985 yılında Seattle merkezli olarak kurulan Starbucks, dünya çapında önde gelen bir kahve perakende zinciridir. Müşterilerine özel kahve ürünlerinin yanında ilave yiyecek ürünleri ve kendine özgü çay türleri de sunan şirket satışlarının çoğunu kendine ait perakende satış mağazaları üzerinden gerçekleştirmektedir. Ayrıca şirket yaptığı lisans anlaşmalarıyla paket halinde ürettiği kahve ve çay çeşitlerini havayolu şirketlerine, otellere ve restoranlara satarak önemli bir gelir elde etmektedir. 2017 mali yılı sonunda şirket operasyon gelirlerinin %70 gibi ciddi bir oranını Amerika pazarından, %14’lük kısmını genişletmekte olduğu Çin pazarından, kalanını ise Avrupa ve Orta Doğu pazarından sağlamaktadır.
Starbucks’ın organizasyonunda ana hedefler olarak belirlenen küresel çapta sağlam bir pazar oluşturma, olumlu sonuçlar veren inovasyonlar yaratma, kendi sınıfında en iyisi olmayı hedefleme ve ürünleri dijital pazarda sunma gibi temel prensiplerine bağlı kalmaya devam ediyor. Amerika pazarında bu dijital sunum tekniklerini geliştiren Starbucks müşterilerine üçüncü taraflar ortaklıkları, mobile ödeme sistemi ve dijital teslimat servisiyle şirketin satış rakamlarını daha pozitif bir şekilde arttırıyor. Paketlenmiş tüketim ürünlerinin başta Asya ve Çin pazarı olmak üzere tüm dünyada yaygınlaşması şirketin değerinde yükselmeye yol açıyor. Ancak şirket ABD pazarında yavaşlama karşı karşıya ve geçen sene hisselerinde sektörün gerisinde kalan bir performans gözlendi. Starbucks’ın özellikle Çin gibi büyük pazara yaptığı yatırımlar gibi dış pazara yönelik girişimleri, yurtiçinde gözlenen bu yavaşlama hareketine karşı bir çözüm olabilir.
- Starbucks dünyada en çok tanınan kahve markalarından biri ve sektöründe öncü bir pozisyonda bulunmakta. Şirket yönetimi bu tanınırlığını kullanarak küresel pazardaki payını artırmayı hedefliyor.
- Şirket 2018 yılında yaptığı genişleme hedefiyle birlikte 2.300 yeni lokasyona tedarik yolu veya mağaza kurarak ulaşmayı bekliyor.
- Starbucks ve İsviçre merkezli gıda üretici Nestle SA birlikte çalışarak kahve pazarındaki penetrasyonlarını artırma yoluna gittiler. Nestle, Starbucks ürünlerinin küresel pazarda kendi mağazalarında satım hakları için 7.15 milyar değerinde bir ortaklık anlaşması yaptığını duyurdu.
- Starbucks şirketi son yıllarda yatırımlara ağırlık verdiği Asya-Pasifik pazarında artırdığı popülaritesini kâra çevirmeyi hedefliyor. Özellikle genişlemekte olan orta gelir sınıfının harcamalarının artması, kolay erişilebilir yiyecek ve içeceklere olan talebe potansiyel bir artış olarak yansıyabilir. Asya-Pasifik pazarında 7995 mağazaya sahip olan Starbucks, 2018 mali yılı sonunda bu sayıyı 11 bin gibi ciddi bir sayıya çıkarmayı amaçlıyor.
- Firma yönetimi büyüme potansiyeli gördüğü Çin ve Pasifik pazarlarında genellikle doğrudan yatırımlar ve satın alımlar yaparak genişlemesine bir ivme kazandırmayı bekliyor. Ek olarak şirket Almanya, Singapur ve Tayvan konumlarında 700 mağazanın satış haklarını ve e-ticaret platformlarını satın alma sürecinde.
- Starbucks dijital ödeme, kredi kartı ve mobil ödeme eğilimlerinden sermaye yaratan ve gelir sağlayan şirket sektöründe dijitalleşme alanında lider konumda bulunuyor. Ticaret zinciri firmaları müşterilerinin alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek online alışverişe ve e-ticaret platformlarına yönelmesini iyi yöneten şirket, müşterilerine evden veya çevrimiçi olabildiği herhangi bir konumdan ürünlerine ulaşım olanağı sağlamakta.
Kaynak: Deniz Yatırım
Önemli Not: Haberlerimiz kesinlikle yatırım tavsiyesi içermemektedir.